ORDINANCE 1652

AN ORDINANCE OF THE CITY OF PANAMA CITY BEACH, FLORIDA,
AMENDING SECTION 19-154 OF THE CITY’S CODE OF ORDINANCES
RELATED TO PERMITTING IN PUBLIC RIGHT-OF-WAYS;
REPEALING ALL ORDINANCES OR PARTS OF ORDINANCES IN
CONFLICT; PROVIDING FOR SEVERABILITY; SCRIVENER’S
ERRORS; LIBERAL INTERPRETATION; MODIFICATIONS;
CODIFICATION; AND PROVIDING FOR AN EFFECTIVE DATE.

NOW, THEREFORE BE IT ORDAINED BY THE CITY COUNCIL OF THE CITY OF

PANAMA CITY BEACH:

SECTION 1. From and after the effective date of this ordinance, Chapter 19, Article VIII,

Section 19-154 of the Panama City Beach Code of Ordinances is amended to read as follows
(new text bold and underlined, deleted textstruekthrouglt):

Sec. 19-154. Permittee obligations.

A

Telecommunications Towers, Small Wireless Poles, Collocations, and other wireless communications
Facilities are governed additionally by the more specific requirements of the Panama City Beach Land
Development Code.

No person shall be granted a permit or otherwise be allowed to install any utility pole or any other
Facility if such Facility would be three (3) or more feet above grade within a Right-of-way south of
the centerline of Front Beach Road, South Thomas Drive, or the portion of Thomas Drive east of
South Thomas Drive. This prohibition shall not apply to light poles owned by the City. This prohibition
does not apply to a utility pole or other Facility, regardless of ownership, if it complies with the
Community Redevelopment Area-style light pole design and specifications and it either replaces an
existing Community Redevelopment Area-style light pole or is installed in the location of a planned
future Community Redevelopment Area-style light pole according to the best available Community
Redevelopment Agency plans and Planning Department staff approval. Unless the Front Beach Road
Community Redevelopment Agency adopts new light pole design and specifications for a portion of
the City, complying with Community Redevelopment Area-style light pole design and specifications
means following standards provided by the Front Beach Road Segment 2 Ornamental Aluminum
Roadway Lighting and Banner Standard and the construction documents for Front Beach Road
Segment 2 for the pole and light fixture, which are on file [in] City Hall. Compliance with these
requirements also means all wiring and equipment must be contained underground or inside the
pole so that it is not visible or distinguishes the pole and equipment from the Community
Redevelopment Area-style light poles. Each such pole may have one box on the ground in the
immediate vicinity of the pole for electrical or other equipment so long as it is not taller than three-
feet from grade and matches the color and style of other utility boxes located in the Community
Redevelopment Area right of way. Planning staff may approve minor deviations in design, brands,
and materials that do not result in easily noticeable differences between the pole, fixture, and any
visible equipment relative to the actual Community Redevelopment Area-style light poles.
Applicants for the waiver under this paragraph must apply to the Planning Department using the
procedures applicable to Small Wireless Poles provided by the Panama City Beach Land Development
Code. Applicable underground utility requirements of the City Code and Land Development Code
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are waived for utility poles and other Facilities that strictly comply with this section and which are
approved by the City Planning Department, in recognition that such poles do not provide greater
negative impacts to the community than the City's own light poles. Any existing utility poles or
Facilities that would not be permissible under this rule shall not be permitted to be replaced, but
may be maintained used and repaired, provided repairs do not exceed fifty (50) percent of the value
of the utility pole or Facility.

Reserved- On or before commencement of the permitted work, Permittee shall provide written
notice of the Permittee’s name, contact information and estimated dates of work to adjacent
property owners to the site where work is being performed as follows:

(a) Notice may be given by door hanger or other form of written notice.

(b) Notice to multi-family, condominium, or cooperative property managed by a single entity
may be given by providing a single notice to the managing entity.

(c) Exceptions. The notice requirements provided by this section shall not apply to the following:

1. Work impacting less than 500 feet of right-of-way.

2. Emergency work performed in response to a sudden and unanticipated event,
whether natural or man-made.

3. Work performed on behalf or upon the written request of the City.

(d) Permittee shall maintain proof of compliance with this section for at least six {6) months
after the conclusion of the work. Upon request, Permittee shall provide the City with a copy of
the proof of compliance for any work consistent with this section.

Permittee shall place or maintain all Facilities in the Right-of-way so as not to unreasonably interfere
with the drainage of all lands lying within the City, the travel and use of the right-of-way by the public
and with the rights and convenience of property owners who adjoin any portion of the right-of-way,
and in a manner consistent with accepted industry practice and applicable law.

Permittee shall not place or maintain its Facilities in the Right-of-way so as to interfere with, displace,
damage or destroy any Facilities lawfully occupying the Right-of-way, including but not limited to
sewers, gas or water mains, storm drains, pipes, cables or conduits of the City or any other Person.

All safety practices required by applicable law or accepted industry practices and standards shall be
used during the placement or maintenance of Facilities in a Right-of-way.

When requested by City, the Permittee shall, at Permittee's expense, make changes to the
components or location of Facilities to conform to the reasonably necessary requirements of
localized areas.

Permittee shall coordinate its placement and maintenance activities with other utilities and the City
when such activities require disturbance of the Right-of-way, and shall notify the City not less than
twenty-four (24) nor more than seventy-two (72) hours in advance of any pavement cut. Unless
otherwise authorized or directed by the City, Permittee shall use directional bores for any work to
Facilities which require the crossing of a Right-of-way, or for the installation of Facilities parallel to a
fully developed and landscaped urban curb and gutter Right-of-way.

Where excavation of a Right-of-way is required, a Permittee shall comply with the Underground
Facility Damage Prevention and Safety Act set forth in Chapter 556, Florida Statutes (2006), as it may
be amended.

No. 1652
Page 2 of 4



J.  Permittee shall use and exercise due caution, care and skill in performing permitted work in a Right-
of-way and shall take all reasonable steps to safeguard work site areas.

K. A Permittee shall, upon thirty (30) days written notice by any person holding a City Right-of-way
Permit, temporarily raise or lower its Facilities to allow the work authorized by the Permit, at the
requesting Permittee's expense.

L.  After the completion of any placement or maintenance of a Facility in a Right-of-way or each phase
thereof, a Permittee shall, at its expense, restore to its original condition the Right-of-way and any
other public or private property damaged or destroyed in whole or in part by Permittee, its agents,
servants or employees in exercising the privileges granted by the Permit. If the Permittee fails to
make such restoration within thirty (30) days, or such longer period of time as may be reasonably
required under the circumstances, following the completion of such placement and maintenance,
the City may perform the restoration and charge the costs of restoration against the Permittee in
accordance with Section 337.401, Florida Statutes, (2006), as it may be amended. A Permittee shall
guarantee its restoration work and shall correct any restoration work that does not satisfy the City's
requirements at its own expense for twelve (12) months following written acceptance of the
permitted work by the City Engineer.

M. Permittee shall warrant that all work performed in connection with the placement or maintenance
of a Facility in a Right-of-way will be of good quality and in conformance with the Plans and
Specifications submitted with the application and approved by the City.

N. Upon completion of the placement or maintenance of a Facility in a Right-of-way, Permittee shall
promptly file three (3) copies of complete and accurate "as-built" plans identifying and locating those
portions of the Facilities placed in the Right-of-way.

0. Permittee shall at all times comply with and abide by all applicable provisions of state and federal
law, and City ordinances, codes and regulations in placing or maintaining a Facility in a Right-of-way,
for so long as Permittee places or maintains a Facility in a Right-of-way.

SECTION 2. CONFLICT WITH OTHER ORDINANCES OR CODES. All Ordinances or
parts of Ordinances of the Code of Ordinances of Panama City Beach, Florida, in conflict with the
provisions of this Ordinance are hereby repealed to the extent of such conflict.

SECTION 3. SEVERABILITY. If any provision of this Ordinance is held to be illegal,
invalid, or unconstitutional by a court of competent jurisdiction, the other provisions of this
ordinance shall remain in full force and effect.

SECTION 4. SCRIVENER’S ERRORS. It is the intention of the City, and it is hereby
provided that the provisions of this ordinance shall become and be made a part of the Code of
Ordinances of Panama City Beach, Florida, and to that end, the sections of this ordinance may be
renumbered or re-lettered and the word “ordinance” may be changed to “section” or “article” or
other appropriate designation. Additionally, corrections of typographical errors which do not affect
the intent of this Ordinance may be authorized by the City Attorney without public hearing, by
filing a corrected or recodified copy with the City Clerk.
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SECTION 5. ORDINANCE TO BE LIBERALLY CONSTRUED. This ordinance shall be
liberally construed in order to effectively carry out the purposes hereof which are deemed not to
adversely affect public health, safety, or welfare.

SECTION 6. MODIFICATIONS. It is the intent of the City that the provisions of this
ordinance may be modified as a result of considerations that may arise during a public hearing.
Such modifications shall be incorporated into the final version of the ordinance adopted by the

City.

SECTION 7. CODIFICATION. The appropriate officers and agents of the City are
authorized and directed to codify, include and publish in electronic format the provisions of this
Ordinance within the Panama City Beach Code of Ordinances, and unless a contrary ordinance is
adopted within ninety (90) days following such publication, the codification of this Ordinance
shall become the final and official record of the matters herein ordained. Section numbers may be
assigned and changed whenever necessary or convenient.

SECTION 8. EFFECTIVE DATE. This Ordinance shall take effect immediately upon
passage.

PASSED, APPROVED AND ADOPTED at the regular meeting of the City Council of
the City of Panama City Beach, Florida, this m day of October, 2024.

CITY OF PANAMA CITY BEACH

Stuart Tettemer, Mayor

ATTEST:

e fropve

Ly#ine Fasone, City Clerk

EXAMINED AND APPROVED by me this ’day of October, 2024.

A<

Stuart Tettemer, Mayor

Posted on pcbfl.gov on the 25% day of September, 2024.

Posted on publicnoticesbaycountyfl.gov on the 26™ day of September, 2024.
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